Ανησυχία στην Καρδιά των Κυκλάδων λόγω της Αυξημένης Σεισμικής Δραστηριότητας

Ανησυχία στην Καρδιά των Κυκλάδων λόγω της Αυξημένης Σεισμικής Δραστηριότητας
Περισσότεροι από 400 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες. Η κρατική μηχανή παραμένει σε επιφυλακή, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα δημιουργεί φόβους για μια ισχυρή δόνηση.

Τις τελευταίες 48 ώρες, οι αξιοσημείωτες δονήσεις έχουν ξεπεράσει τις 220, με τον πιο ισχυρό σεισμό να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ κοντά στη νησίδα Άνυδρος Αμοργού. Δονήσεις άνω των 3,2 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει. Οι μνήμες από τον μεγάλης κλίμακας σεισμό του 1956, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές στη Σαντορίνη, είναι ακόμα νωπές στις Κυκλάδες.

Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται, τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και τα λιμάνια. Στην περιοχή της Σαντορίνης και της Ανάφης έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, αναμένονται εκεί.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να εξεταστεί η κατάσταση της σεισμικής δραστηριότητας την Κυριακή, με την παρουσία των υπουργών Πολιτικής Προστασίας και άλλων ειδικών. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι η κατάσταση παρακολουθείται και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά.

Ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδριάζει διαρκώς και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακούν και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Η οργάνωση και η εγρήγορση στο πεδίο είναι σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top