Δίκη για την ανθρωποκτονία της 14χρονης Ελίζαμπεθ Στρας που πεθάνε από αμέλεια λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων

Δίκη για την ανθρωποκτονία της 14χρονης Ελίζαμπεθ Στρας που πεθάνε από αμέλεια λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων
Η Eλίζαμπεθ Στρας, μια 17χρονη κοπέλα, έφυγε από τη ζωή το 2022 εξαιτίας διαβητικής κετοξέωσης. Αυτή η επισφαλής πάθηση του διαβήτη προκαλείται όταν το σώμα παράγει υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα. Το δικαστήριο άκουσε ότι η θεραπεία της Στρας μειώθηκε καθώς η ομάδα της, γνωστή ως «Άγιοι», αρνήθηκε την ιατρική φροντίδα, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα την θεράπευε.

Η δίκη, που διεξήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κουίνσλαντ, διήρκεσε αρκετούς μήνες και οι εισαγγελείς κλήθηκαν να παρουσιάσουν 60 μάρτυρες. Ο δικαστής Μάρτιν Μπερνς ανέφερε στην ετυμηγορία του ότι αν και οι γονείς της Ελίζαμπεθ και όλα τα μέλη της εκκλησίας την αγαπούσαν, οι ενέργειές τους οδήγησαν στον θάνατό της. «Η Ελίζαμπεθ φροντίστηκε με αγάπη σχεδόν με κάθε τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι της στέρησαν τη ιατρική φροντίδα που θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή.

Ο πατέρας της, Τζέισον Στρας, και ο αρχηγός της εκκλησίας, Μπρένταν Στίβενς, αντιμετώπισαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Δώδεκα άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας και του αδελφού της Ελίζαμπεθ, καταδικάστηκαν επίσης. Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι, αλλά τελικά κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Εισαγγελέας Καρολάιν Μάρκο περιέγραψε την κατάσταση της Ελίζαμπεθ τις τελευταίες της μέρες, λέγοντας ότι χρειαζόταν βοήθεια στις καθημερινές της ανάγκες και υπέφερε από σοβαρά συμπτώματα, όπως εμετούς και λήθαργο. Οι 14 κατηγορούμενοι, ηλικίας 22 έως 67 ετών, συμμετείχαν στη δίκη χωρίς νομική εκπροσώπηση.

Ο Τζέισον Στρας, στην κατάθεσή του, δήλωσε ότι πίστευε πως η Ελίζαμπεθ θα μπορούσε να αναστηθεί, ενώ ο Στίβενς περιέγραψε τη δίκη ως «θρησκευτική δίωξη». Ο δικαστής διαπίστωσε ότι η εισαγγελία δεν απέδειξε ότι ο Τζέισον Στρας και ο Στίβενς είχαν σκοπό να σκοτώσουν την κόρη του.

Η αδελφή της Ελίζαμπεθ, Τζέιντ, κατέθεσε ότι είχε απομακρυνθεί από την ομάδα και είπε ότι το «σύστημα είχε αποτύχει» να προστατεύσει την αδερφή της. Ανέφερε ότι βρέθηκε σε κίνδυνο και στο παρελθόν, καθώς τον προηγούμενο χρόνο είχε νοσηλευτεί για σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του διαβήτη της.

Η οικογένεια δεν είχε αναζητήσει ιατρική βοήθεια κατά την επιδείνωση της υγείας της Ελίζαμπεθ και ενημερώθηκαν οι αρχές 36 ώρες μετά το θάνατό της. Η εκκλησία συνέβησαν προσευχές και τραγούδια, ενώ η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν δραματικά. Ο Τζέισον Στρας, σύμφωνα με τις καταθέσεις, αρχικά παρείχε ινσουλίνη στην κόρη του, αλλά αργότερα υποχώρησε υπό την πίεση της θρησκευτικής ομάδας.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top