Η Ευρώπη Επαναφέρει Μέτρα Προστασίας για την Ασφάλεια των Πολιτών σε Περίοδο Κρίσης

Η Ευρώπη Επαναφέρει Μέτρα Προστασίας για την Ασφάλεια των Πολιτών σε Περίοδο Κρίσης
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αυξάνονται οι φόβοι για πιθανές κρίσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αεροπορικές επιδρομές ή πυρηνικές συγκρούσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Η Γερμανία έχει αρχίσει να αναθεωρεί τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των πολιτών, ιδρύοντας καταφύγια έκτακτης ανάγκης και δημιουργώντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τις απειλές που μπορεί να προκύψουν.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης δημόσιων κτηρίων και σταθμών του Μετρό ως καταφύγια, ενώ οι πολίτες καλούνται να δημιουργήσουν πρόχειρα καταφύγια στα σπίτια τους, με έμφαση στα υπόγεια. Τα υπάρχοντα δημόσια καταφύγια της Γερμανίας, ωστόσο, κρίνονται ανεπαρκή, καθώς μόλις 579 καταφύγια μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 480.000 άτομα, ένα ποσοστό κάτω από το 0,6% του συνολικού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις των πολιτικών τους αντιλήψεων σχετικά με τις κρίσεις. Η Σουηδία έχει διανείμει μια ενημερωμένη έκδοση του φυλλαδίου πολιτικής άμυνας, που περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την επιβίωση σε καταστάσεις στρατιωτικών συγκρούσεων. Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις ενός μακρού συνόρου με τη Ρωσία, διατήρησε ισχυρά αμυντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών επιβίωσης σε περίπτωση κρίσεων.

Η Πολωνία, από την πλευρά της, έχει υιοθετήσει προληπτικές προσεγγίσεις, εντοπίζοντας καταφύγια και σήραγγες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με το νέο νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2026, όλες οι νέες κατασκευές θα υποχρεούνται να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε καταφύγια. Η Νορβηγία, η οποία υλοποιεί παρόμοιες εκστρατείες από το 2018, έχει στείλει οδηγίες στις νοικοκυρές σχετικά με την αποθήκευση τροφίμων και φαρμάκων.

Η πρόσφατη στροφή των ευρωπαϊκών κρατών στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του πληθυσμού δείχνει ότι οι συγκρούσεις δεν είναι πλέον θεωρητικές, αλλά μια άμεση πραγματικότητα που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία. Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top