Η Σελήνη χρειάζεται 27,5 ημέρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε 24 ώρες. Αυτή η ταχύτητα περιστροφής οδηγεί στο γεγονός ότι οι παλίρροιες συμβαδίζουν ελαφρώς με την περιστροφή της Σελήνης. Έτσι, καθώς η Γη περιστρέφεται γρηγορότερα, η Σελήνη επιταχύνεται ελαφρώς εξαιτίας της παλιρροιακής έλξης, απορροφώντας την περιστροφική ενέργεια της Γης και επιβραδύνοντας τη δική της περιστροφή.
Λόγω αυτής της επιβράδυνσης, η διάρκεια της ημέρας στη Γη επιμηκύνεται κατά περίπου 0,0023 δευτερόλεπτα κάθε 100 χρόνια. Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο ρυθμός περιστροφής της Γης επιβραδύνεται σταδιακά λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παλιρροϊκή τριβή, καθώς και ενός φαινομένου γνωστού ως σύζευξη πυρήνα-μανδύα. Αυτές οι δυνάμεις παρατείνουν τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,0018 δευτερόλεπτα κάθε αιώνα, δημιουργώντας έτσι την έννοια ότι η “μεγαλύτερη ημέρα όλων των εποχών” είναι πάντα η τωρινή, αν και μόνο με μια μικρή αύξηση.
Το 1900, μια ημέρα είχε διάρκεια ακριβώς 24 ώρες, όμως μια ανάλυση αστρονομικών παρατηρήσεων δείχνει ότι στον 21ο αιώνα, η διάρκεια της ημέρας διαρκεί περίπου 24 ώρες και 0,002 δευτερόλεπτα. Συχνά, επιπλέον δευτερόλεπτα προστίθενται στο χρονικό σύστημα για να διατηρηθεί η σύγκλιση του χρόνου που χρησιμοποιούμε με τον χρόνο περιστροφής της Γης. Αυτά τα επιπλέον δευτερόλεπτα συνήθως προστίθενται πριν από τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου ή της 31ης Δεκεμβρίου, διαδικασία που εισήχθη για πρώτη φορά το 1972.
Μελλοντικά, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους εντός της ημέρας για να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Πηγή: newsbomb.gr