Η Κλιμάκωση της Έντασης στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις της στην Παγκόσμια Οικονομία

Η Κλιμάκωση της Έντασης στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις της στην Παγκόσμια Οικονομία
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις έχουν επιφέρει μια εκρηκτική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα μιας νέας ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους για τον επανερχόμενο πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να προκύψει από την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού και να αναγκάσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τα επιτόκια. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, μια εξέλιξη που θα ωθήσει τις τιμές του TTF σε νέα ύψη, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Αν και οι εργασίες στα κοιτάσματα Leviathan και Tamar μπορεί να ξεκινήσουν εκ νέου, η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG στην Αίγυπτο και την Ιορδανία δεν έχουν επαρκή πλεονάζουσα χωρητικότητα για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν ότι ακόμα και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στις αγορές ενέργειας. Ωστόσο, θα μπορούσε να περιορίσει κάποιους από τους ανοδικούς κινδύνους και να ενισχύσει την προοπτική επανανάπτυξης της Ερυθράς Θάλασσας.

Στην περίπτωση που υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι συνέπειες στην αγορά πετρελαίου θα είναι αρκετά ανησυχητικές. Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, και οι ανησυχίες για διαταραχή της προσφοράς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές, ίσως και στα επίπεδα των 90-100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top