Η Στρατηγική Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής και οι Νέες Ψηφιακές Παρεμβάσεις

Η Στρατηγική Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής και οι Νέες Ψηφιακές Παρεμβάσεις
Η φοροαποφυγή είναι ένα συχνό φαινόμενο στους ελεύθερους επαγγελματίες, με δεδομένα που δείχνουν ότι πολλοί εμφανίζουν ζημιές ή μηνιαία έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι τα αδήλωτα εισοδήματα, αν φανερωθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας ήδη δείχνουν αποτελέσματα, καθώς το νέο σύστημα ελέγχων εστιάζει στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, ενώ οι συναλλαγές θα καταγράφονται πλήρως μέσω του myDATA.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι δαπάνες χωρίς παραστατικό θα παύσουν να υφίστανται, τερματίζοντας έναν κοινό μύθο για τη μείωση ή εξάλειψη των κερδών. Εως τότε, από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι αποδεκτές αποκλίσεις σε δαπάνες θα μειωθούν σημαντικά από 10%-20% σε 5%, με στόχο τη πλήρη εξάλειψή τους.

Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, που θα επιτρέψει την παρακολούθηση της δραστηριότητας των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των επαγγελματιών να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των πελατών τους μέσω της πλατφόρμας που είναι συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ.

Ο έλεγχος των τηρήσεων θα εντείνεται και θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ήδη αρχίσει και στοχεύουν να διαπιστώσουν τη συμμόρφωση των επαγγελματιών με τα νέα μέτρα ενώ η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργούνται εκτεταμένες επιθεωρήσεις.

Επιπλέον, η άτυπη προθεσμία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την εγγραφή στους φορολογικούς μηχανισμούς IRIS εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Η υπηρεσία IRIS επιτρέπει τη σύνδεση των λογαριασμών πληρωμών και έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 530.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Το νέο σύστημα παρακολουθεί τις αποκλίσεις στα έσοδα και τα έξοδα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους από τη μη είσπραξη φόρων. Ο μηδενισμός των αποδεκτών αποκλίσεων θα περιορίσει τις δυνατότητες των επαγγελματιών να «επινοούν» έξοδα για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει τη μείωση των επιτρεπτών ορίων αποκλίσεων για το ΦΠΑ, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2025 να μην υπάρχουν καθόλου αποκλίσεις στα δηλωθέντα έσοδα και έξοδα. Επίσης, θα είναι δεσμευμένες και οι δηλώσεις ΦΠΑ, πράγμα που αναμένεται να μειώσει το «κενό ΦΠΑ», το οποίο ήδη έχει περιοριστεί κατά 3 δισ. ευρώ λόγω περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top