Ειδικότερα, μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται:
– Η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 216 ευρώ στα 250 ευρώ, με επιπλέον 75 ευρώ για κάθε παιδί.
– Η αύξηση του επιδόματος στέγασης από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας και με αύξηση 30% για κάθε τέκνο.
– Η ενοποίηση των δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας του επιδόματος παιδιού, οδηγώντας σε αύξηση του επιδόματος από 28 ευρώ στα 45 ευρώ ανά τέκνο.
Για πρώτη φορά θα εισαχθεί κριτήριο κινητής περιουσίας για τη λήψη του επιδόματος τέκνων, συγκεκριμένα, η αξία της ακίνητης περιουσίας μιας οικογένειας με δύο παιδιά μπορεί να φτάνει έως και 220.000 ευρώ, ενώ το κριτήριο για τα αυτοκίνητα θα καθοριστεί στα 1.600 κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με κύρια κατοικία και ενδεχομένως δεύτερη κατοικία μπορεί να βρεθεί εκτός επιδομάτων.
Η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι πρέπει να αποκλειστούν δικαιούχοι με πλούσια περιουσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Η αναμόρφωση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει κόστος περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το κράτος.
Αναμένεται ότι με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, περίπου δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων, κυρίως από τις κατηγορίες του επιδόματος παιδιού και στέγασης, ενδέχεται να χάσουν την επιδότηση τους. Πηγή: newsbomb.gr