Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς των υπερήλικων γονέων, δηλαδή όσων είναι 80 ετών και άνω, όταν κληρονομούν τα παιδιά τους. Στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, εκείνα θα κληρονομούν κανονικά, αλλά οι γονείς θα στερούνται της δυνατότητας να κληρονομήσουν. Αντίστοιχα, το κληρονομικό δικαίωμα των συζύγων περιορίζεται σε περιπτώσεις τυπικής σχέσης.
Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν. Αυτή η δυνατότητα θα επιτρέπει στους γονείς εν ζωή να καθορίζουν πώς θα μοιραστεί η περιουσία τους μεταξύ των παιδιών τους με συμφωνία, εκτός από τα стандартικά ποσοστά που ορίζει η νόμιμη μοίρα.
Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν επίσης την ελευθερία στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως σήματα επιχειρήσεων και πνευματικά δικαιώματα, κάτι που είχε ζητηθεί επί χρόνια από επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις.
Θετικό βήμα είναι οι χρονικοί περιορισμοί στο κληρονομικό δικαίωμα για όσους δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία. Οι περιορισμοί αυτοί στοχεύουν στο να αποφεύγεται η απαξίωση και η εγκατάλειψη περιουσιών.
Εν κατακλείδι, οι αλλαγές περιλαμβάνουν και την ψηφιοποίηση των διαθηκών, οι οποίες πλέον θα καταρτίζονται και θα δημοσιεύονται μόνο από συμβολαιογράφο. Σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι να μειωθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από ιδιόχειρες διαθήκες, οι οποίες συχνά είναι πολλές και με αντικρουόμενες οδηγίες.
Πηγή: newsbomb.gr