Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο CERN από το 1954, επισημένοντας ότι Έλληνες επιστήμονες και μηχανικοί έχουν συμβάλει σε σημαντικά ερευνητικά έργα, όπως τα ATLAS, CMS και ALICE. Η Υφυπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία να στηριχθεί η δημιουργία ενός νέου επιταχυντή μέσω της υποβολής πρότασης στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, αναφέρθηκε στον αριθμό των Ελλήνων που εργάζονται στο CERN, υπογραμμίζοντας την ουσιώδη συμβολή τους, ειδικά στον τομέα των ανιχνευτών και επιταχυντών. Σημαντική είναι και η χρηματοδότηση που προέρχεται από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.
Ο νέος Πρόεδρος του CERN, Κωσταντίνος Φουντάς, αναγνώρισε το CERN ως κορυφαίο εργαστήριο στη σωματιδιακή φυσική παγκοσμίως, τονίζοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών της Ευρώπης για την διατήρηση της ηγετικής θέσης της στην επιστημονική έρευνα.
Η Ευρώπη καλείται να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον του CERN προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο ρόλος της έρευνας στην πρόοδο των κοινωνιών είναι κρίσιμος, καθώς μόνο μέσα από αυτήν μπορούν να βρεθούν λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα και να δημιουργηθούν οικονομίες που αναπτύσσονται δυναμικά.
Πηγή: newsbomb.gr