Παρά τις περισσότερες προϋποθέσεις που καθορίστηκαν για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι σχέσεις της ΚΓΠ δεν δείχνουν να είναι πιο “πράσινες” από τις προηγούμενες περιόδους. Οι χώρες μέλη δεν φαίνεται να εκτιμούν επαρκώς την συμβολή της ΚΓΠ στη επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, παρόλο που αυτή είναι μία από τις κύριες στρατηγικές της ΕΕ για το κλίμα.
Ο Νικόλαος Μηλιώνης, μέλος του ΕΕΣ και υπεύθυνος ελέγχου, επισήμανε ότι παρά τη βελτίωση του πράσινου σχεδιασμού, οι σχέσεις των κρατών-μελών δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές με το παρελθόν. “Οι φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον δεν βρίσκουν αντίκρισμα σε εθνικό επίπεδο. Αναγνωρίζουμε ότι λείπουν ορισμένα βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση των πράσινων επιδόσεων,” πρόσθεσε.
Η ΚΓΠ είναι ένας καίριος τομέας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας το 31% του ενωσιακού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, με βάση τα σχέδια που καταρτίζουν τα κράτη μέλη. Σημαντικό είναι ότι η υλοποίησή της ενισχύεται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Μετρώντας την πρόοδο, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι μοναδικός μετρήσιμος στόχος είναι η αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών, ενώ οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Ενθαρρύνεται η ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης της ΚΓΠ, καθώς, παρότι έχει απλουστευθεί, λείπουν κρίσιμες πληροφορίες για την πραγματική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών.
Είναι αναγκαία η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα, ιδίως του αγροτικού τομέα, ώστε να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον και ποια ποσά θα διατεθούν. Πηγή: newsbomb.gr