Η εργασία έχει καθοριστική σημασία στη μείωση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι πρωταρχικό ζήτημα, στο πλαίσιο των αξιών της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στη σημερινή εποχή, η απορρόφηση στην αγορά εργασίας για τα άτομα με αναπηρία είναι περιορισμένη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, παρά το ότι είναι ικανά για εργασία, παραμένει άνεργο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με σοβαρή αναπηρία βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, με το 70% να δηλώνουν ότι αισθάνονται μοναξιά.
Ο ρόλος του κράτους είναι καθοριστικός στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση προσβασιμότητας στους χώρους εργασίας, την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης με κίνητρα προς τους εργοδότες, καθώς και την εφαρμογή ποσοστώσεων στον δημόσιο τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η τοποθέτηση των κατάλληλων ατόμων στις κατάλληλες θέσεις. Απαραίτητη είναι επίσης η θέσπιση αυστηρών μέτρων κατά των διακρίσεων και η παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα άτομα, με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Παρέχοντας συνεχείς συμβουλευτικές υπηρεσίες, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και στην αντιμετώπιση επαγγελματικών προκλήσεων. Μπορούν να καθοδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικών προγραμμάτων που εστιάζουν σε δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύουν τους εργοδότες και το κοινό για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και την προώθηση της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο.
Με την κατάλληλη υποστήριξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων, η ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εργασία δεν είναι μόνον κοινωνική ευθύνη, αλλά και σημαντική επένδυση στη διαφορετικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Πηγή: newsbomb.gr