Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία και οι προκλήσεις από την Τουρκία

Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία και οι προκλήσεις από την Τουρκία
Ο ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή και η επιδίωξή της να μετατρέψει τη Συρία σε Τουρκικό προτεκτοράτο, περιπλέκει την κατάσταση. Οι κύριοι παίκτες που εμπλέκονται στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αραβικά κράτη κ.α.) καθώς και η διεθνής κοινότητα συνθέτουν ένα σκηνικό όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος επανέναρξης των εχθροπραξιών για τη νομή της εξουσίας ή εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα μιας γενικευμένης σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για την υπεράσπιση ή εξόντωση των Κούρδων της Συρίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη.

Η πρόσφατη συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αναδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης της Ε.Ε. σε τομείς που επηρεάζουν την κρίση. Παρά την προσφορά οικονομικής βοήθειας στον Ερντογάν για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με δεδομένα, οι πρόσφυγες επιστρέφουν μαζικά στη Συρία. Η Ε.Ε. φαίνεται να δυσκολεύεται να ασκήσει μια αξιόπιστη Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, επηρεασμένη από τη στιγμή από την οικονομική και πολιτική κρίση στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη αρχίσει σημαντικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στο να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το κόστος ασφαλείας που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα, με τη στήριξη ομολόγων της, μπορεί να βοηθήσει ώστε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις και θεσμικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Επίσης, η ανάγκη για προσοχή των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της αποφυγής μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι κεντρική. Ο κίνδυνος νέου μεταναστευτικού κύματος και απελευθέρωσης τζιχαντιστών συμβάλλει σε έναν κύκλο τρόμου που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, και να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις που θα περιλαμβάνουν την στήριξη των δομών του ΟΗΕ.

Ένας σημαντικός τομέας είναι η συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι καταπολεμούν την τρομοκρατία και διατηρούν υπό έλεγχο χιλιάδες αιχμάλωτους τζιχαντιστές. Η Ελλάδα μπορεί να δώσει φωνή στους Κούρδους στην Ε.Ε. και να εργάζεται για τη διατήρηση της αυτονομίας τους, θέτοντας παράλληλα την προσοχή στην ανάγκη προστασίας από την Τουρκία και την αποδυνάμωση της παραπλανητικής της προπαγάνδας.

Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να επενδύσει στις διεθνείς συνεργασίες και στις σχέσεις με σημαντικές προσωπικότητες που στηρίζουν τους Κούρδους, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική της στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρωτοπόρο στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη Συρία αναδεικνύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες που ζημιώνονται από την αποσταθεροποίηση.

Συνολικά, η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, να υποστηρίξει τις θρησκευτικές μειονότητες και να δουλέψει προς την ενεργειακή αυτονομία της. Αξιοποιώντας το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο και τα ενεργειακά σχέδια με άλλες χώρες, η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει το δικό της γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή, αντιτασσόμενη στις τουρκικές επιδιώξεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top