Η τεχνολογία συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των πρακτικών της ιχθυοκαλλιέργειας. Ανάμεσα στις υποσχόμενες λύσεις είναι η μεταφορά των μονάδων σε βαθύτερα νερά με ισχυρότερα ρεύματα, γεγονός που μειώνει τη συγκέντρωση οργανικών υλικών και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ψαριών. Παράλληλα, προοδευμένα συστήματα παρακολούθησης επιτρέπουν την άμεση αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εφαρμογή σωστών μέτρων όταν απαιτείται.
Αν και η ιχθυοκαλλιέργεια έχει δέχτη την κριτική για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης αποδεικνύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι ανησυχίες για τη ρύπανση που προκαλούν τα υπολείμματα ιχθυοτροφών ή τα απόβλητα των ψαριών περιορίζονται, υπό την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητα ακολουθείται σωστά. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση στον πυθμένα των υδάτων περιορίζεται σε μικρές αποστάσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις, χωρίς να έχει ευρύτερη επίδραση.
Η αποδόμηση παραπληροφόρησης είναι αναγκαία, καθώς πολλές φορές η ιχθυοκαλλιέργεια κατηγορείται άδικα για την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, όπως το e-coli, σε υδάτινες περιοχές. Αντίθετα, τέτοιες πηγές οφείλονται σε θηλαστικά και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Μια σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι κρίσιμη για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να αναδειχθεί η πραγματική συμβολή της ιχθυοκαλλιέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Συνολικά, με τη συνεχή πρόοδο και την κατάλληλη προσέγγιση, η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων διατροφικών αναγκών του κόσμου.
Πηγή: newsbomb.gr