Αύξηση νεανικής παραβατικότητας στην Ελλάδα το 2025: Αντιστάθμιση με νέα μέτρα και στατιστικά ανησυχητικά

Αύξηση νεανικής παραβατικότητας στην Ελλάδα το 2025: Αντιστάθμιση με νέα μέτρα και στατιστικά ανησυχητικά
Περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες ήρθαν σε επαφή με τις Αρχές στο πρώτο τρίμηνο του 2025, με 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας να καταγράφονται καθημερινά. Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει αυξηθεί κατά 19%. Οι στατιστικές αυτές αναδεικνύουν μια ανησυχητική άνοδο στην παραβατική συμπεριφορά των μαθητών σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την εφαρμογή 69 νέων μέτρων για την αναχαίτισή της.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος δείχνουν ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν 2.109 υποθέσεις με 3.074 ανήλικους δράστες, αριθμοί που παραμένουν πολύ υψηλοί, αν και δεν έχουν παρουσίαση αξιοσημείωτης μεταβολής σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, οι ανήλικοι που έχουν πέσει θύματα βίας φτάνουν τους 1.305.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ., κάθε μέρα το 2025, τουλάχιστον τρεις μαθητές απασχολούν τις Αρχές για σωματικές βλάβες. Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν λόγω ασήμαντων αφορμών, ενώ οι επιθέσεις καταγράφονται εντός και εκτός σχολικών εγκαταστάσεων. Στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η Αστυνομία διαχειρίστηκε 160 υποθέσεις σωματικών βλαβών με 277 ανήλικους δράστες, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2024.

Ο συνολικός αριθμός των κλοπών και ληστρικών επιθέσεων ανήλθε σε 540, με 771 ανήλικους δράστες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με συγκρούσεις για έλεγχο ορισμένων περιοχών. Σε αυτές συμμετέχουν μαθητές γειτονικών σχολείων ή από «αντίπαλες» περιοχές.

Σοκαριστικά είναι τα στατιστικά για τα θύματα, καθώς έφτασαν τα 387, με αύξηση 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Πολλοί από αυτούς είναι μαθητές που βιώνουν επιθέσεις στο πλαίσιο ενός αυξανόμενου κύματος bullying, που εκδηλώνεται συχνά και μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Η Αστυνομία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις επιχειρήσεις «χαρτογράφησης» της ανήλικης παραβατικότητας σε δημόσιους χώρους και διαδικτυακές πλατφόρμες, προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο. Μέχρι τώρα, έχουν διεξαχθεί 88.513 έλεγχοι από τις αρχές.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει μια νέα δέσμη μέτρων, περιλαμβανομένου του διορισμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, καθώς και εκπαιδευτικών με επιμόρφωση. Αυτά θα στοχεύσουν κυρίως στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να διαχειριστούν περιστατικά βίας και bullying.

Από το 2019 έχουν υλοποιηθεί 139 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων και την πρόληψη της βίας. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική που περιλαμβάνει 29 επιπλέον πολιτικές και 69 νέα μέτρα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top