Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν νέο μειοδότη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Σημείωσε ότι εάν είναι να αφήσει μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, θα επιθυμούσε η Ελλάδα να είναι μια ήρεμη γειτονιά, μεταφέροντας μία διαφορετική οπτική για τις πιέσεις που προκύπτουν.
Πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι περισσότερες συζητήσεις γίνονται παρασκηνιακά με την Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο, με στόχο μια σημαντική συμφωνία πριν από την εκλογή του επόμενου Προέδρου. Παρατηρείται επίσης, ότι οι κυβερνητικές πηγές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν υποχωρητικότητα, αναφέροντας ότι προχωρούν στα σχέδιά τους αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα στα εθνικά ύδατα χωρίς να έχουν κάτι να μοιραστούν με την Τουρκία.
Ωστόσο, οι τουρκικές αντιδράσεις γύρω από τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων που εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια έχουν ερμηνευθεί ως ένδειξη πιθανής υποχωρητικότητας από την ελληνική πλευρά. Η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με μια «ολιστική προσέγγιση» δείχνει ότι η Άγκυρα διατηρεί εν alive ανοικτό το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, κάτι που έχει ήδη τεθεί στο παρελθόν κατά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας και ότι ενδεχόμενη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα τον Νοέμβριο θα περιλαμβάνει συζητήσεις για όλα τα θέματα, αν και υπάρχει ανησυχία για το πώς θα προσεγγιστούν οι διαπραγματεύσεις και οι Τουρκικές απαιτήσεις.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς υπάρχει διαρκής αναφορά στο θέμα του casus belli, καθιστώντας την πολιτική ατζέντα ακόμα πιο περίπλοκη.
Πηγή: newsbomb.gr