Οι διεθνείς επενδύσεις θα είναι κρίσιμες για αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης, πιθανόν με τη συμμετοχή του Κατάρ, καθώς και πακέτα βοήθειας από τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Συρία διατηρεί στρατηγική σημασία για τη μεταφορά υδρογονανθράκων, με σημαντικές διμερείς συμφωνίες που έχουν γίνει από το 2009 κι έπειτα, επιτρέποντας την επέκταση του Αραβικού αγωγού και συνεργασίες με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει περίπλοκη, με τον εμφύλιο πόλεμο και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν εκτροχιάσει κάθε προοπτική ανάπτυξης των κοιτασμάτων της χώρας. Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί πρόσθετα στη Συρία ή στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν εμπορικές σχέσεις με πολλές αραβικές χώρες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποστασιοποίηση από την περιοχή.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις μετριοπαθείς ομάδες της πρώην αντιπολίτευσης στον Άσαντ και να προστατέψουν τους Κούρδους, που απειλούνται από την Τουρκία. Επίσης, η επιρροή άλλων χωρών, όπως το Ιράν και η Κίνα, στα γεωπολιτικά σχέδια της περιοχής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη διότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθούν απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο αυτών δυνάμεων.
Πηγή: newsbomb.gr