Στην Ελλάδα, η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας κρατά στο χέρι του δύο δεσμίδες κεριών με το Άγιο Φως, ψάλλοντας το “Δεύτε λάβετε Φως…”. Ακολουθεί η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Ανάστασης και ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών”. Αμέσως μετά, οι πιστοί εορτάζουν με πυροτεχνήματα και μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους, κάνοντας το σχήμα του σταυρού με τον καπνό της λαμπάδας στην είσοδο του σπιτιού.
Οι Άρχοντες και οι Φαρισαίοι, την ημέρα του Σαββάτου, συναντήθηκαν με τον Πόντιο Πιλάτο και του ζήτησαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού, λόγω των υποψιών τους ότι οι μαθητές Του θα μπορούσαν να κλέψουν το σώμα Του και να κηρύξουν την ανάσταση. Ο Πιλάτος τους έδωσε την άδεια και ο τάφος σφραγίστηκε από στρατιωτική φρουρά.
Η ώρα της Ανάστασης του Ιησού είναι θέμα συζητήσεων μεταξύ των μελετητών. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι συνέβη την Κυριακή, οι Ευαγγελιστές δίνουν διαφορετικές εκδοχές για την ακριβή ώρα. Ο Χριστός είχε προφητεύσει την ανάστασή Του την τρίτη ημέρα. Έτσι, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ορίσει ως ώρα της Αναστάσεως τη στιγμή που αρχίζει η τρίτη ημέρα, εστιάζοντας στην επιβεβαίωση της ημέρας.
Μετά την Ανάσταση, οι απόγονοι κάθονται γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι. Απολαμβάνουν παραδοσιακά εδέσματα, όπως τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, ενώ υπάρχει και μια ποικιλία εθίμων σχετικά με την Ανάσταση προσθήκες διατηρούν τους δεσμούς με τις παραδόσεις.
Στη Σύρο, για παράδειγμα, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται κάψιμο του φανού, ώστε να απαλλαγούν από τα δεινά, ενώ στην Κέρκυρα, οι άνθρωποι ρίχνουν νομίσματα σε έναν κάδο με νερό κατά την Ανάσταση. Αυτά τα έθιμα εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές, κάθε μία προσθέτοντας τη δική της χροιά στην εορταστική ατμόσφαιρα.
Πηγή: newsbomb.gr