Η Θρησκευτική Παράδοση και η Πολιτιστική Πολιτική στην Ελλάδα

Η Θρησκευτική Παράδοση και η Πολιτιστική Πολιτική στην Ελλάδα
Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερώνυμος, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την έκθεση με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο Μητροπολίτης τονίζει ότι η τέχνη είναι ένας από τους ισχυρούς παράγοντες διαμόρφωσης της ανθρώπινης σκέψης και της πολιτισμικής ταυτότητας ενός έθνους, και ανησυχεί για την τάση απομάκρυνσης από αξίες που θα έπρεπε να είναι θεμελιώδεις.

Στην επιστολή του, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται στην προβολή του «αποκρουστικού» και του «παράξενου», ενώ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μήνυμα που μεταδίδεται στο κοινό. Αναρωτιέται αν η Ορθοδοξία, η οποία διδάσκει την αλήθεια του Θεού, πρέπει να μετατραπεί σε αντικείμενο αισθητικής διαστροφής και εκφράζει την ανησυχία του για τη διαστρέβλωση της θρησκευτικής μας παράδοσης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας.

Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με τον Ιερώνυμο, περιλαμβάνει έργα που προσβάλλουν την Ορθόδοξη Πίστη και προβάλλουν μία διαστρεβλωτική αισθητική κατεύθυνση. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την πολιτιστική πολιτική που επιθυμεί να στηρίξει το ελληνικό κράτος, αναζητώντας μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στην τέχνη που θα υπηρετεί την αληθινή ομορφιά και την πνευματική ανύψωση, και όχι την αισθητική παραμόρφωση.

Ως ποιμένας της Εκκλησίας, αναγνωρίζει την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και καλεί την Υπουργό να εξετάσει τις πολιτικές που προωθούνται μέσω των κρατικών πολιτιστικών θεσμών. Υπογραμμίζει ότι η τέχνη που χρηματοδοτείται από το κράτος πρέπει να υπηρετεί την αλήθεια και την παράδοση και να μην απομακρύνεται από τις ρίζες της ελληνικής κουλτούρας.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης καλεί την Υπουργό να αναλογιστεί την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τέχνης στην Ελλάδα, ζητώντας επανεξέταση των θεματικών που προωθούνται, ώστε η τέχνη να εξυψώνει και να μην παραμορφώνει τον άνθρωπο.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top