Σύμφωνα με θρησκευτική παράδοση, η επιδημία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1629 με τη μετάδοση από πλοίο που έφτασε από την Ιταλία. Παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση, οι κρούσματα αυξάνονταν. Η ανέλπιστη σωτηρία ήρθε από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στον οποίο οι άνθρωποι στράφηκαν με προσευχές και παρακλήσεις.
Λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα, πολλοί ασθενείς ισχυρίζονταν ότι τον έβλεπαν στον ύπνο τους, να τους ευλογεί και να τους προσφέρει υγεία. Επίσης, οι νυκτερινοί σκοποί του Παλαιού Φρουρίου παρατηρούσαν ένα υπερκόσμιο φως να αιωρείται πάνω από τον ναό του Αγίου. Σταδιακά, τα κρούσματα πανώλης μειώνονταν και σταμάτησαν οριστικά την ημέρα των Βαΐων του 1630.
Από τότε, οι Κερκυραίοι καθόρισαν τη συγκεκριμένη ημέρα για τη λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος, μία παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα. Η λιτανεία αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλες τις άλλες και πραγματοποιείται γύρω από την παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, που είναι η βασική πηγή ελπίδας και στήριξης για τους Κερκυραίους, γιορτάζεται τέσσερεις φορές τον χρόνο, τιμώντας τα θαύματά του και τη θετική του επιρροή στις ζωές των κατοίκων. Πηγή: newsbomb.gr