Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό, με 30,3% των νοικοκυριών να δηλώνουν αδυναμία για θέρμανση, ακολουθούμενη από την Πελοπόννησο και την Αττική με 21,5% και 20,9% αντίστοιχα. Αντίθετα, η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό αδυναμίας θέρμανσης, μόλις 9,5%, ενώ οι περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ακολούθησαν με 12,6%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών την τριετία 2020-2022 (1.268 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και 2.669 ευρώ για τα μη φτωχά), αυξήθηκε ταυτόχρονα το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να θερμανθούν ικανοποιητικά. Αυτό επισημαίνει πως η αύξηση των εισοδημάτων δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες τιμές ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών.
Στις περιφέρειες με υψηλό ποσοστό αδυναμίας θέρμανσης, διαπιστώνεται ότι οι νοικοκυριά που βασίζονται κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών τους βρίσκονται σε πιο δυσμενή θέση, ειδικά όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν επίσης υψηλές κατά την υπό εξέταση περίοδο. Επιπλέον, η παλαιότητα των κτιρίων και η χαμηλή ενεργειακή τους θωράκιση εντείνουν τις απαιτήσεις για θέρμανση, αύξάνοντας έτσι τις ενεργειακές δαπάνες των νοικοκυριών.
Πηγές: newsbomb.gr