Δεδομένα από την ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν την έκρηξη του φαινομένου, καθώς τους πρώτους 10 μήνες του 2024, οι άνδρες-θύματα σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν σε 5.583, σε σύγκριση με 2.949 το 2023, σημειώνοντας αύξηση 89%. Μόνο 335 από τους 3.190 άνδρες που δικαιούνται την εφαρμογή αυτή έχουν εγγραφεί.
Η ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη αναλύει το φαινόμενο, τονίζοντας ότι πολλοί άνδρες που έχουν υποστεί βία επιλέγουν να μην μιλήσουν γι’ αυτό. Αναφέρει ότι οι άνδρες μπορεί να κακοποιηθούν σωματικά ή σεξουαλικά, ενώ άλλες μορφές κακοποίησης περιλαμβάνουν λεκτική και ψυχολογική βία. Σημαντική είναι και η αναφορά στην ντροπή και τον φόβο που νιώθουν οι άνδρες για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τις κακοποιητικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται.
Ο δικηγόρος και διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, υποστηρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά ανδρών είναι δραματικά υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται στις δικογραφίες. Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρεται σε μορφές αυτοδικίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άνδρες στο πλαίσιο του γάμου ή σε περιπτώσεις συστηματικής γονεϊκής αποξένωσης μετά από διαζύγιο, μια κατάσταση που πρόσφατα εντάχθηκε στο νόμο 4800/2021.
Το πρόβλημα παραμένει σοβαρό, με πολλούς άνδρες να εγκλωβίζονται σε ψυχοφθόρες καταστάσεις και να αδυνατούν να αναζητήσουν βοήθεια. Πηγή: newsbomb.gr