Σύμφωνα με την υδρολόγο Ελισσάβετ Φελώνη, οι φετινές βροχοπτώσεις είναι καλύτερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις κανονικές. Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής παραμένουν αρκετά χαμηλά, και η γενική εικόνα είναι ανησυχητική. Επίσης, οι χιονοπτώσεις έχουν θετική επίδραση στη γεωργία και το υδρολογικό ισοζύγιο, αλλά οι ξηρασίες έχουν επηρεάσει αρνητικά τα αποθέματα.
Ο Βασίλης Ζόραπας, προϊστάμενος στο τμήμα Γεωλογίας και Υδρολογίας της Εθνικής Αρχής Γεωργικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, επισημαίνει ότι οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες πλήττονται από τη υφαλμύρινση, κυρίως λόγω υπεραντλήσεων, ειδικά σε παράκτιες περιοχές και νησιά του Αιγαίου. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων είναι επίσης προβληματικές, συνδεδεμένες με αγροτικές καλλιέργειες και χρήση λιπασμάτων.
Η συλλογική ανησυχία των επιστημόνων εστιάζεται στην αύξηση της έντασης διακυμάνσεων του καιρού, που οδηγούν σε πιο ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες. Προβλέπεται ανάγκη για νέες υποδομές και βελτίωση του τρόπου διαχείρισης του νερού. Η ανάπτυξη μίας διαφορετικής κουλτούρας γύρω από την εξοικονόμηση νερού είναι επίσης απαραίτητη. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερώσεων, οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν την αξία αυτού του φυσικού πόρου, ώστε οι μελλοντικές γενιές να διαχειρίζονται το νερό σωστά.
Η προώθηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη διαχείριση και τη συλλογή υπερβάλλοντος νερού είναι κρίσιμη και οι συνθήκες κατανάλωσης πρέπει να επανασταλούν. Η λύση σε αυτά τα ζητήματα απαιτεί συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των επιστημόνων και των πολιτών για μια πιο βιώσιμη διαχείριση του νερού.
Πηγή: newsbomb.gr