Απόκριση στα Μύθοι της Καύσης: Το Πείραμα του Κώστα Λακαφώση για τα Έλαια Σιλικόνης

Απόκριση στα Μύθοι της Καύσης: Το Πείραμα του Κώστα Λακαφώση για τα Έλαια Σιλικόνης
Ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων Τεμπών, πραγματοποίησε μια επίδειξη για την καύση των ελαίων σιλικόνης σε ζωντανή μετάδοση στην εκπομπή «Εδώ» του ONE TV με τον Σταμάτη Ζαχαρό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, χρησιμοποίησε έναν λύχνο Μπούνσεν, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της φλόγας μπορεί να φτάσει περίπου τους 1.200 βαθμούς Κελσίου, και σε ιδανικές συνθήκες έως 1.500 βαθμούς. Ο ίδιος ανέφερε ότι το χέρι μπορεί να καεί στους 65-70 βαθμούς και δήλωσε απορίας για το πώς μπορεί να διατηρεί το χέρι του χωρίς εγκαύματα σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Λακαφώσης επεσήμανε ότι η καύση αιωρούμενης μάζας έχει διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με την ποσότητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η καύση ενός γραμμαρίου σιλικόνης συμβαδίζει με διαφορετικό χρόνο και συνθήκες από ότι η καύση δύο τόνων. «Αν περιμένουμε αρκετή ώρα, θα καεί. Δεν καίγεται με τη μία. Θέλει χρόνο», τόνισε, προσθέτοντας ότι το άσπρο που παρατηρείται στην καύση είναι το διοξείδιο του πυριτίου που περισσεύει.

Σε ερώτηση αν τα ατμοποιημένα έλαια σιλικόνης καίγονται γρηγορότερα, ο Λακαφώσης απάντησε ότι οι συνθήκες έχουν σημασία. «Αν το έλαιο γίνει μικρές σταγόνες και υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία, όπως σε φούρνο, τότε οι πιθανότητες να καούν αυξάνονται». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως 10 βαθμούς Κελσίου, οι σταγόνες μπορεί να μην ανάψουν ποτέ αν πέσουν στο έδαφος ή δεν βρουν την κατάλληλη συνθήκη στον αέρα.

Ο Κώστας Λακαφώσης ανέδειξε ότι όλα αυτά δεν είναι προφανή και απαιτούν κατανόηση των χημικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις καύσεις. Τέλος, σημείωσε ότι οι συνθήκες για τη διαδικασία καύσης είναι κρίσιμες και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top