Η διαδικασία για την αποζημίωση του αγρότη δεν είναι απλή. Ο Αρχαιολογικός Νόμος απαιτεί τη σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα εκτιμήσει την αξία του ευρήματος. Η επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, εξήγησε ότι απαιτείται χρόνος για να αποδειχθεί η γνησιότητα του αντικειμένου και η αξία του, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία χρονοβόρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η περίπτωση του κ. Γιάννη δεν είναι μοναδική στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς πολλοί αγρότες βρίσκουν αρχαιότητες κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών τους εργασιών και τις παραδίδουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Βελένη, οι περισσότεροι αγρότες δεν παραδίδουν τα ευρήματα για χρήματα, αλλά ενημερώνονται για τη διαδικασία αποζημίωσης από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Η προϊστάμενη της ΕΦΑ Λάρισας ανέφερε και άλλες περιπτώσεις αγροτών που παρέδωσαν αρχαιότητες, όπως τμήματα επιτύμβιων στηλών και ένα άγαλμα που βρέθηκε στην περιοχή του Καστρί. Το άγαλμα αναπαριστά έναν αξιωματούχο και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Στη μνήμη της κυρίας Αδάμ-Βελένη έρχεται επίσης μια είδηση από το 2000, όταν ένας αγρότης βρήκε ένα χρυσό στεφάνι από την εποχή του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Παρά το γεγονός ότι το παρέδωσε, υπήρξαν φήμες ότι είχε διαπραγματευτεί την πώλησή του σε συλλέκτες. Τελικά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία εξασφάλισε την επιστροφή του στεφανιού, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.
Πηγή: newsbomb.gr