Αθώωση συγγραφέα που κατηγορούνταν για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και οι ανησυχίες για την κανονικοποίηση της κακοποίησης παιδιών

Αθώωση συγγραφέα που κατηγορούνταν για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και οι ανησυχίες για την κανονικοποίηση της κακοποίησης παιδιών
Αθώο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου σχετικά με υπόθεση κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η απόκτηση του παράνομου υλικού έγινε αποκλειστικά για σκοπούς έρευνας που σχετίζονται με τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών. Ο συγγραφέας ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πριν καν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, το όνομά του είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, προκαλώντας έντονη αποδοκιμασία και αντίκτυπο στην καριέρα του, καθώς τα βιβλία του αποσύρθηκαν από βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά την αθώωση, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες για τη δημόσια αντίληψη γύρω από την κακοποίηση παιδιών. Αναφέροντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ανέφερε ότι η προσέγγιση για την αθώωση του συγγραφέα πρέπει να επανεξεταστεί, ιδιαίτερα με τη διαχείριση του υλικού κακοποίησης παιδιών, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κανονικοποίηση του ζητήματος.

Επιπλέον, το Δίκτυο σημείωσε την ανάγκη να τηρούνται ηθικοί κανόνες κατά την έρευνα ακόμη και για λογοτεχνικούς σκοπούς. Η απόκτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποδεδειγμένα προκαλεί βλάβη, ανεξαρτήτως της νομιμότητας της πράξης. Η παρακολούθηση τέτοιου υλικού συμβάλλει στη συνεχιζόμενη κυκλοφορία και ζήτηση του, υποστηρίζοντας εγκληματικά κυκλώματα και επηρεάζοντας την ασφάλεια των παιδιών, καθώς μεγαλώνει η πιθανότητα νέας κακοποίησης.

Το Δίκτυο κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη σχετική νομοθεσία και να επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση των παιδιών. Σημείωσε ότι η αναγνώριση του δικαιώματος του συγγραφέα να καθαρίσει το όνομά του δε θα πρέπει να συμβαδίζει με τον κίνδυνο ελαχιστοποίησης της σοβαρότητας της κακοποίησης.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εικόνες και τα βίντεο που περιλαμβάνουν κακοποίηση παιδιών είναι δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά και επηρεάζουν ανυπολόγιστα τις ζωές τους. Ουσιαστικά, η δημιουργία αυτής της κουλτούρας κακοποίησης προμηνύει ότι όλοι μας, έστω και ακούσια, γινόμαστε μέρος του προβλήματος.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top