Σχετικά με τις προσδοκίες για το μέλλον, το 60% των Ελλήνων εκφράζει ανησυχία ότι οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων να θεωρείται ένας καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή, ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Η αύξηση αυτή αποδίδεται και σε παράγοντες όπως οι κυβερνητικές πολιτικές, τα επιτόκια και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Η ιδιοκατοίκηση παραμένει η κύρια προτίμηση των Ελλήνων, με την πλειοψηφία να διαθέτει τη δική της κατοικία. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αυξάνεται με την ηλικία, με την μέση ηλικία αποχώρησης από την οικογενειακή εστία να είναι τα 35 έτη. Στην ίδια ηλικία, οι ενδιαφερόμενοι για στεγαστικό δάνειο φαίνεται να είναι πιο ενεργοί. Ένα 12% του δείγματος δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει σπίτι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ποσοστό που φτάνει το 28% για νέους που ζουν σε σχέση.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην επιβάρυνση του κόστους στέγασης ανάμεσα στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται το 2023. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αναλογία ιδιοκατοίκησης είναι οι αγροτικές, ενώ πιο χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται σε τουριστικές και αστικές περιοχές, όπως η Κρήτη και η Ήπειρος.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά κριτήρια του καθεστώτος κατοικίας, η πλειονότητα των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, ενώ οι φοιτητές και οι άνεργοι καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φιλοξενίας.
Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, απαιτούνται μέτρα, όπως η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η προσαρμογή των κανονισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να επιστρέψει ένα ικανό ποσοστό ακινήτων στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης.
Πηγή: newsbomb.gr