Η κα Ειρήνη Καραμούζη, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, και η κα Λαμπρινή Ρόρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΚΠΑ, εστίασαν σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η Δικτατορία και το Κυπριακό, που έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωση του αντιαμερικανισμού από το 1974. Επίσης, συζήτησαν για την παρουσία αμερικανικών βάσεων, την τρομοκρατία και τη συμβολική βεβήλωση του αγάλματος του Χάρι Τρούμαν.
Η έρευνα αποτυπώνει τα φαινόμενα αντιαμερικανισμού που ενδέχεται να προκύψουν μέσα στην ελληνική κοινωνία, καθώς και τις διακυμάνσεις στο συναίσθημα απέναντι στις ΗΠΑ, με βάση παλαιότερες σχετικές έρευνες. Ένας ενδιαφέρον παράγοντας που εντοπίσθηκε είναι ότι όσο λιγότερο αναφέρεται το θέμα των ΗΠΑ στα κομματικά προγράμματα, τόσο λιγότερη είναι η αρνητικότητα που εκφράζεται από την κοινή γνώμη.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν επί το πλείστον φιλοαμερικανικές τάσεις. Το αντιαμερικανικό συναίσθημα προέρχεται κυρίως από τα κόμματα της ακροαριστεράς. Σημαντικά ζητήματα της πρόσφατης ιστορίας, όπως η εισβολή στο Ιράκ και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και η αντίδραση της ακροαριστεράς απέναντι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου των Μνημονίων, επηρεάζουν την αντίληψη αυτή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το συναίσθημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την αρχή της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2008 ήταν κυρίως θετικό. Ωστόσο, μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η στάση έγινε σημαντικά αρνητική, έως το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, επαναφέροντας ένα πιο θετικό συναίσθημα, παρά την αρνητική ρητορική που διατήρησαν τα κόμματα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς.
Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αντιαμερικανισμού και φιλορωσισμού, σημειώνοντας ότι όποιος είναι κατά της ΕΕ, είναι επίσης κατά των ΗΠΑ και αντίστροφα. Συμπερασματικά, αναδείχθηκε ότι υπάρχει διακύμανση στην αποτύπωση αυτού του φαινομένου ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό λόγο και τη δημόσια γνώμη.
Πηγή: newsbomb.gr