Η κ. Αντωνέλλη δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ότι η πρωτοβουλία κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας με συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε καρναβαλικά δρώμενα. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν συγκεκριμένα πολιτιστικά στοιχεία, όπως:
– «Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος».
– «Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος».
– «Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών Χίου».
– «Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον «Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου».
– «Φρατζόλια» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου».
Η πρώην αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει στόχο την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών. Τα καρναβαλικά δρώμενα, με τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές, φέρνουν τη συνέχεια του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες και αποδεικνύουν την εξέλιξη των λαϊκών εθίμων και στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τοπικούς συλλόγους που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια, διότι μαζί συνέβαλαν στην καταγραφή και αναγνώριση των Καρναβαλικών Δρώμενων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: newsbomb.gr