Γλωσσικές Διαφορές Μεταξύ Βόρειας Και Νότιας Ελλάδας

Γλωσσικές Διαφορές Μεταξύ Βόρειας Και Νότιας Ελλάδας
Ομιλία και γλώσσα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κατοίκων της βόρειας και νότιας Ελλάδας, και μία από τις πιο εμφανείς διαφορές είναι η χρήση του «με λες» και «μου λες». Για παράδειγμα, το πρώτο ακούγεται σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιείται στην Αθήνα. Αν εστιάσουμε στο «με λες», παρατηρείται συχνά ότι αυτό θεωρείται ειρωνικό ή ακόμη και γλωσσικό λάθος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης που διορθώνει μία «απουσία».

Αναλύοντας τη χρήση αυτών των φράσεων, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το «μου λες» ανήκει στην αιτιατική πτώση, που είναι η προτιμώμενη επιλογή στην αθηναϊκή διάλεκτο. Αντίθετα, το «με λες» χρησιμοποιεί την γενική πτώση, χαρακτηριστική των βόρειων διαλέκτων. Αυτές οι γλωσσικές παραλλαγές αναπτύχθηκαν σε προηγούμενες φάσεις της ελληνικής γλώσσας, όπου η δοτική πτώση ήταν παρούσα, αλλά σήμερα έχει ουσιαστικά εκλείψει εκτός από κάποιες γλωσσικές εκφράσεις.

Η χρήση της αιτιατικής από τους κατοίκους του βορρά έχει γίνει πια ζήτημα ταυτότητας για πολλούς Θεσσαλονικείς, οι οποίοι την χρησιμοποιούν εντονότερα όταν βρίσκονται στην Αθήνα. Αυτός ο γλωσσικός πλουραλισμός υποδεικνύει ότι και οι δύο μορφές επικοινωνίας είναι εξίσου ορθές και αποδεκτές.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top