Η εμφάνιση σπάνιων πουλιών στην Θράκη και στο Δέλτα Έβρου αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για την ορνιθοπανίδα της περιοχής

Η εμφάνιση σπάνιων πουλιών στην Θράκη και στο Δέλτα Έβρου αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για την ορνιθοπανίδα της περιοχής
Στο Δέλτα του Έβρου και στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα παρατηρούνται σπάνια πουλιά το τελευταίο διάστημα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς κατέγραψε 120 χαμωτίδες, ένα ασυνήθιστο είδος πουλιού του γένους Tetrax, σημειώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του είδους στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν φώλιαζαν στη χώρα μας, πλέον οι χαμωτίδες παρατηρούνται μόνο σποραδικά, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της μετανάστευσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε προηγηθεί η εμφάνιση 25 χαμωτίδων στις αρχές Δεκεμβρίου, που προκάλεσε ενδιαφέρον στους ορνιθοπαρατηρητές. Ο συνήθης πληθυσμός χειμώνα δεν ξεπερνά τις λίγες δεκάδες, κάνοντάς τους 120 χαμωτίδες που καταγράφηκαν στο Δέλτα του Έβρου μια σπάνια και σημαντική παρατήρηση. Τελευταία φορά που είχε καταγραφεί φωλιάσμα στην Ελλάδα ήταν το 1917.

Τα κεφαλούδια, που φθάνουν από τον Βορρά για να διαχειμάσουν στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, σημείωσαν και αυτά εντυπωσιακή αύξηση. Στα τέλη Νοεμβρίου, περισσότερα από 1.100 άτομα καταγράφηκαν στις δύο αυτές λίμνες. Σύμφωνα με το BirdLife International, ο πληθυσμός του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοδυτική Ασία ανέρχεται σε 5.000-10.000 άτομα, και τα κεφαλούδια θεωρούνται από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης.

Η προτίμηση των κεφαλουδιών για τη λίμνη Βιστωνίδα είναι γνωστή, καθώς τα πουλιά επισκέπτονται τη λίμνη κάθε φθινόπωρο και επιστρέφουν κατά τα τέλη Μαρτίου στις θέσεις αναπαραγωγής τους, κυρίως στη νότια Ρωσία και την κεντρική Ασία. Η Βιστωνίδα συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού που έρχεται στην Ελλάδα για να διαχειμάσει, ενώ παρατηρείται αύξηση και στη γειτονική Ισμαρίδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη καταγραφή πληθυσμού από κεφαλούδια στην Ελλάδα σημειώθηκε το 1997, όταν είχαν παρατηρηθεί περισσότερα από 2.300 πουλιά στη λίμνη Βιστωνίδα. Αυτές οι καταγραφές επιβεβαιώνουν τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα ως σημαντικούς υγροτόπους για το είδος.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top