Ο συγγραφέας, μέσω του έργου του, εξετάζει τις ιστορικές εξελίξεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1881 έως και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παράλληλα με τη Ρωσική Επανάσταση. Το βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, μεταφέρει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα της εποχής, ενώ προτού ξεκινήσει η παρουσίαση προβλήθηκαν ιστορικές εικόνες της περιόδου.
Η παρουσίαση άνοιξε με την ομιλία της Νούλης Μανώλη, αντιπροεδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία ευχαρίστησε τον συγγραφέα για τη δωρεά σημαντικού μέρους των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου. Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, που συντόνισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία του να διαβάζουμε μυθιστορήματα σε εποχές ψηφιακής επιρροής και προσπαθίας για συγκέντρωση, υπογραμμίζοντας την επιδραστικότητα του έργου του Σπηλιωτόπουλου.
Ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος εντυπωσίασε το κοινό με την ομιλία του, εστιάζοντας στην ικανότητα του συγγραφέα να περιγράφει ζωντανά σκηνές και καταστάσεις, ενώ αναφέρθηκε στην σπάνια ήθος και διεισδυτικότητα του έργου, το οποίο μάς καλεί να εκτιμήσουμε τη ζωή και να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα του χρόνου.
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, μίλησε για την επίπονη διαδικασία έρευνας του συγγραφέα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της συγγραφής, τονίζοντας την νωχέλεια της ελίτ της εποχής.
Ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ζωγράφος και καθηγητής, προσέφερε περαιτέρω ερμηνεία της σχέσης του Βασίλη Ξ. Σπηλιωτόπουλου με την Ιστορία, σημειώνοντας ότι την προσεγγίζει με σκοπό να αποδώσει τον προσωπικό του χρόνο και τις εμπειρίες του.
Το κλείσιμο της παρουσίασης ανήκε στον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές του και μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τη σημασία του έργου. Ανέφερε ότι το βιβλίο είναι μια φωνή κατά της ανθρώπινης αλαζονείας, αναζητώντας την αλήθεια μέσα από προσωπικά βιώματα και προκλήσεις.
Πηγή: newsbomb.gr