Τα εγκώμια έχουν τις ρίζες τους στη γη της Καππαδοκίας, ειδικότερα στην μικρασιατική παράδοση, και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ψάλλονται στα Καραμανλίδικα, δηλαδή στην καππαδοκική διάλεκτο γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες, προσφέροντας μοναδική λυρικότητα και συναισθηματική ένταση.
Ιδιαίτερα, το Μοιρολόι της Παναγίας, το οποίο εκφράζει τον θρήνο της για τον Υιό της, περιλαμβάνει στίχους όπως: «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…», εκφράζοντας την οδύνη και την απώλεια που βιώνουν οι πιστοί. Η Κατίνα Ιωσηφίδου, που έχει μάθει το Μοιρολόι από τη μητέρα της, πρόσφυγα από την παλιά Καρβάλη της Καππαδοκίας, είναι η φωνή που κάθε χρόνο ψάλλει τα εγκώμια στην Ακολουθία του Επιταφίου, διατηρώντας ζωντανή αυτή την πλούσια κληρονομιά.
Η παράδοση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Νέας Καρβάλης. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού, πληγμένοι από τον ξεριζωμό, μετέφεραν μαζί τους όχι μόνο αναμνήσεις και ήθη, αλλά και ιερά κειμήλια, όπως το Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ενισχύοντας την πίστη και ενδυναμώνοντας τα έθιμα στον νέο τους τόπο.
Πηγή: newsbomb.gr