Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από έθιμα και παραδόσεις στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από έθιμα και παραδόσεις στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί βιώνουν την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και συμμετέχουν στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο ιερέας αφαιρεί τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι. Από νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ο Ιερός Επιτάφιος έχει ήδη στολιστεί με άνθη της υπαίθρου που προσφέρουν οι γυναίκες, προκειμένου να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου.

Μέσα στην ημέρα, οι καμπάνες ηχούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την αυστηρή νηστεία και την απαγόρευση κάθε εργασίας, καθώς και την κατάποση λαδιού. Η περιφορά του Επιταφίου, που είναι το πιο σημαντικό έθιμο της ημέρας, πραγματοποιείται το βράδυ. Πιστεύεται ότι τα άτομα που περνούν κάτω από τον Επιτάφιο θα έχουν καλή τύχη, ενώ ειδικές ευχές αποδίδονται για τα παιδιά και τους αρρώστους.

Σε πολλές περιοχές, συνδυάζονται τοπικά έθιμα, όπως η κατασκευή ομοιώματος του Ιούδα που είτε καίγεται είτε πυροβολείται. Σε ορισμένες πόλεις, οι άνθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους ή γίνονται εκταφές αν έχει παρέλθει η κατάλληλη χρονική περίοδος. Στην Κίο, οι θυρανοί αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές για να μπει η Θεία Χάρη στην καλή τους τύχη.

Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει 15 στάσεις, με αναπαραστάσεις σκηνών από την κορυφαία στιγμή της Χριστιανικής πίστης. Στη Νάξο, οι πιστοί αποφεύγουν να φιλούν τη Μεγάλη Παρασκευή, τηρώντας το έθιμο που σχετίζεται με την προδοσία του Ιούδα. Στην Ύδρα, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά.

Στην Τρίπολη, οι περισσότερες ενορίες συνδέονται με μοναδικές και εντυπωσιακές περιφορές Επιταφίων, με έναν από αυτούς, αυτόν του Αγίου Βασιλείου, να ξεχωρίζει για τον περίτεχνο στολισμό του. Στη Μυτιλήνη, οι πιστοί “αρπάζουν” τα λουλούδια από τον Επιτάφιο για να τα χρησιμοποιήσουν ως φυλαχτά. Στην Άμφισσα, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στα καφενεία, καταναλώνοντας σαρακοστιανά και τσίπουρο, γιορτάζοντας έτσι την ημέρα των “Δακρύων της Παναγιάς”.

Κατά την περίοδο αυτή, η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της μοναδική παράδοση και τελετουργία, προσφέροντας μια πλούσια και εντυπωσιακή γιορτή πίστης και πολιτισμού. Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top