Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων
Αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση του γονικού ελέγχου. Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην πρόκληση αυτή και στα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, περισσότερο από το 90% των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, με το 75% αυτών να διαθέτουν τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό. Οι έφηβοι τείνουν να περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, κάποιες φορές φθάνοντας μέχρι και τις 9 ώρες καθημερινά. Η παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως η πιο δημοφιλής δραστηριότητα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων αναφέρει δυσκολία στην αποσύνδεση από τα κοινωνικά δίκτυα, νιώθοντας άγχος όταν αφαιρούνται από αυτά.

Τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο στην Ευρώπη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνουν ότι η προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους νέους αυξήθηκε από 7% το 2018 σε 11% το 2022. Παράλληλα, ένα 12% των εφήβων κινδυνεύει να εξαρτηθεί από διαδικτυακά παιχνίδια, κάτι που υποδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία των νέων.

Η κ. Ψαλτοπούλου τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία και τις οικογένειες. Σημαντικές είναι οι συστάσεις της American Academy of Child and Adolescent Psychiatry για τη σωστή χρήση του διαδικτύου, όπως η θέσπιση στόχων για τη μείωση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, η αξιοποίηση εργαλείων για την παρακολούθηση του χρόνου οθόνης και η ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διάδοση ψηφιακής εκπαίδευσης και η προώθηση του ανοιχτού διαλόγου είναι ουσιώδεις για την καλή ψυχική υγεία και ευημερία των εφήβων. Οι γονείς και οι ειδικοί θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλίσουν την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους νέους.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top