Η Σημασία της Άμεσης Αντίδρασης σε Περίπτωση Καρδιακής Ανακοπής

Η Σημασία της Άμεσης Αντίδρασης σε Περίπτωση Καρδιακής Ανακοπής
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Το φετινό μήνυμα αναφέρει ότι “Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή”.

Δυστυχώς, λιγότερο από το 20% των παρευρισκομένων σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής είναι εκπαιδευμένο να παρέχει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο, στο 5%. Η αύξηση της εκπαίδευσης θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που κινδυνεύουν λόγω αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών σε εξωνοσοκομειακά περιβάλλοντα.

Όταν παρατηρούμε ότι το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά – δηλαδή κάνει λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα – είναι κρίσιμη η άμεση αντίδραση. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

1. Ελέγχουμε αν το άτομο αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους του και ρωτώντας, “είσαι καλά;”
2. Εάν δεν υπάρχει αντίδραση, ελέγχουμε αν αναπνέει, τοποθετώντας το αυτί μας κοντά στο στόμα του και παρατηρώντας αν γίνονται αναπνευστικές κινήσεις.
3. Αν το άτομο δεν αναπνέει, καλούμε αμέσως τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινούμε ΚΑΡΠΑ.
4. Τοποθετούμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και πραγματοποιούμε 30 θωρακικές συμπιέσεις, υπολογίζοντας περίπου 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο.
5. Στη συνέχεια, παρέχουμε 2 αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική στόμα με στόμα.
6. Συνεχίζουμε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών διάσωσης, μέχρι να παρατηρήσουμε σημάδια ζωής ή να φτάσει το ασθενοφόρο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία ανάνηψης για παιδιά και βρέφη είναι παρόμοια με αυτή για ενήλικες, αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top