Σημαντικά ποσοστά θνησιμότητας από μικροσωματίδια παρατηρούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα Σκόπια να κατατάσσονται στην τελευταία θέση, ακολουθούμενα από το Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις.
Ανάμεσα στο 2005 και το 2022, η Ελλάδα σημείωσε μείωση 45% στους θανάτους από ρύπανση, μια προοπτική σημαντική για την επίτευξη του στόχου των 55% μείωσης έως το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης «Μηδενική Ρύπανση» της ΕΕ.
Αναφορικά με το διοξείδιο του αζώτου (NO2), που προέρχεται κυρίως από οχήματα και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, η Ελλάδα καταγράφει 2.200 αποδιδόμενους θανάτους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 7η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Οι χιλιάδες θάνατοι από NO2 επικεντρώνονται κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι αυτές που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
Επιπλέον, 70.000 θάνατοι στην Ευρώπη αποδίδονται στην έκθεση σε όζον (O3), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η χειρότερη θέση σε αυτόν τον δείκτη. Στην κατηγορία αυτή, η Αλβανία έχει την υψηλότερη θνησιμότητα.
Γενικά, οι χώρες της βόρειας και βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, εμφανίζουν τις μικρότερες επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα σε σχέση με τις νότιες χώρες.
Πηγή: newsbomb.gr