Η ημέρα αυτή ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, διότι οι πιστοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά, σημειώνοντας την πρώτη από τις 40 ημέρες νηστείας, όσες και οι μέρες που νηστεύει ο Χριστός στην έρημο. Η προπαραμονή της, η Κυριακή της Τυροφάγου, είναι η τελευταία ημέρα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής σχετίζεται με την απομάκρυνση από τις αμαρτωλές συνήθειες και τα πλούσια φαγητά, καθιστώντας τη μια ευκαιρία για πνευματική αναγέννηση. Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνουν γεύματα που αποτελούνται κυρίως από λαγάνα, ταραμά, θαλασσινά, ελιές και λαχανικά, συνήθως χωρίς λάδι.
Ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα είναι το πέταγμα του χαρταετού, το οποίο συμβολίζει την πτήση της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό. Η πεποίθηση είναι ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι προσευχές να εισακουστούν.
Στην Ελλάδα, γιορτάζεται με διάφορες παραδόσεις, όπως το Γαϊτανάκι που εισήγαγαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και το έθιμο του Αγά στη Χίο, όπου οι θεατές συμμετέχουν σε χιουμοριστικές διαδικασίες. Στην Κέρκυρα, οι ιερείς χορεύουν σε έναν ιδιαίτερο Χορό των Παπάδων, ενώ στη Βόνιτσα διοργανώνεται το έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη.
Επιπλέον, οι κάτοικοι του Πόρου ακολουθούν την παράδοση του «ξάρτυσματος», όπου καθαρίζουν τα μαγειρικά τους σκεύη. Στις διάφορες περιοχές της χώρας, οι παραδόσεις ποικίλουν και διαμορφώνουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο ονομάζεται Κούλουμα. Η ετυμολογία της λέξης διαφέρει ανάλογα με τις πηγές, με μία από αυτές να την αποδίδει στο λατινικό “Cumulus”, που σημαίνει σωρός ή αφθονία. Έτσι εκφράζει το τέλος της Απόκριας και την αρχή μιας νέας πνευματικής περιόδου.
Πηγή: newsbomb.gr