Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κυκλώνας Ντάνιελ, που χτύπησε πέρυσι τη Θεσσαλία, ήταν μικρότερης έντασης σε σύγκριση με τον τυφώνα Μίλτον που πλήττει τη Φλόριντα. Ο κ. Συνολάκης αναφέρει ότι ο Ντάνιελ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριος, σε χαμηλότερη κατηγορία από τον Μίλτον. Ωστόσο, εάν η Μεσόγειος συνεχίσει να υπερθερμαίνεται, είναι πιθανό να βιώσουμε πιο ισχυρούς κυκλώνες στο μέλλον.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι η κλιματική κρίση έχει ήδη επηρεάσει τα σχέδια μας και έχει καταστήσει πιο συχνά και πιο ισχυρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η θέρμανση των θαλασσών οδηγεί σε μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών στην ατμόσφαιρα, που αυξάνουν την ένταση των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων. Για κάθε αύξηση ενός βαθμού στη θερμοκρασία της θάλασσας, παρατηρείται αύξηση 7% στους υδρατμούς.
Σχετικά με την περίπτωση της Φλόριντα και την ανάγκη εκκένωσης των περιοχών που πλήττονται από τον Μίλτον, ο κ. Συνολάκης δηλώνει ότι σωστά οι αρχές προέβησαν σε μαζική εκκένωση, καθώς τα εργαλεία πρόβλεψης δεν είναι πάντα αξιόπιστα όταν ο κυκλώνας κινείται πάνω από την ξηρά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αναμένεται να γίνουν πιο συχνά στην Ελλάδα, και ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς πότε, η τάση αβεβαιότητας παραμένει σημαντική.
Πηγή: newsbomb.gr