Το συγκεκριμένο κύκλωμα δραστηριοποιείται με τη μέθοδο της υποκλοπής κωδικών τραπεζικών λογαριασμών, κυρίως μέσω εφαρμογών ebanking. Όταν το θύμα πέσει στην παγίδα και οι κωδικοί του υποκλαπούν, στέλνουν τα κλεμμένα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως νεαρών ή ευάλωτων ατόμων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τα “ξεπλύνουν” με αντάλλαγμα μικρά ποσά.
Στην περίπτωση αυτή, το θύμα ήταν αστυνομικός, που το 2021 ειδοποιήθηκε από την τράπεζά του για μεταφορά δύο ποσών ύψους 10.100 ευρώ, χωρίς να έχει προβεί ο ίδιος σε οποιαδήποτε κίνηση. Τα χρήματα κατέληξαν στον λογαριασμό του 24χρονου, ο οποίος δήλωσε ότι παρέδωσε το ποσό σε έναν προσωρινό συνεργάτη του, τον Αλί. Ωστόσο, αυτός δεν εντοπίστηκε ποτέ και εξαφανίστηκε με τα χρήματα.
Η μητέρα του κατηγορουμένου υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο γιος της είναι ευκολόπιστος και ήθελε μόνο να βοηθήσει έναν συνεργάτη του στη λαϊκή αγορά. Ωστόσο, η έκβαση της δίκης δεν δικαίωσε την υπεράσπισή του.
Η άνοδος των τραπεζικών απατών έχει επισημανθεί ως σοβαρό πρόβλημα, με τα θύματα να συγκεντρώνουν πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, καθώς πιστεύουν ότι οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την παραβίαση των λογαριασμών τους. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους, αλλά οι πελάτες συχνά καλούνται να πληρώσουν το κόστος αυτό με επιπλέον λογαριασμούς.
Πηγή: newsbomb.gr