Η λειτουργική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναγνωρίζει τον Άγιο Δημήτριο ως Μυροβλύτη μετά τον 10ο αιώνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στη ζωή των πιστών. Πολλές είναι οι αυθεντικές μαρτυρίες που αναφέρονται στο μύρο του Αγίου, το οποίο θεωρείται παράδειγμα θεϊκής χάρης και ευλογίας για όσους προσεύχονται με πίστη.
Αρκετοί ιστορικοί, όπως ο Δημήτριος Χρυσολωράς και ο Ιωάννης Καμενιάτης, έχουν καταγράψει θαύματα του Αγίου και την μοναδικότητα του μύρου του. Αναφορές περιλαμβάνουν τις διαπιστώσεις του Χρυσολωρά ότι το μύρο δεν μοιάζει με ούτε με το νερό ούτε με φυσικά αρώματα, και τον χαρακτηρισμό του Αγίου ως Μυροβλύτη από τον Καμενιάτη.
Επιπλέον, οι αρχιεπίσκοποι Ισίδωρος και Γαβριήλ αναφέρουν επίσης το θαυμαστό μύρο του Αγίου, καταγράφοντας τη λατρεία και την ευλάβεια που τον περιβάλλουν. Η ιστορική επιγραφή του 1284 μ.Χ. που βρέθηκε στο τέμενος Εσκί Σεράϊ αναφέρεται στον Άγιο ως τον «μέγαν Μυροβλύτην» και ενισχύει τη μακρά παράδοση της πνευματικής του επιρροής.
Τα θαύματα που συντελούνται μέσω του Αγίου Δημητρίου, τόσο στο παρελθόν όσο και στις ημέρες μας, αποτελούν μαρτυρία της διαρκούς του χάρης, προσφέροντας θάρρος και ελπίδα στους πιστούς. Η Θεσσαλονίκη, πόλη του Αγίου, διατηρεί τον πάνσεπτο Ναό του, ο οποίος έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους προσκυνητές από όλο τον κόσμο, καθώς οι εκδηλώσεις τιμής του συνεχίζονται για περισσότερους από δεκαεπτά αιώνες.
Πηγή: newsbomb.gr