Ο Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναφέρει ότι η γενιά Ζ είναι απαισιόδοξη διότι έχει διαμορφωθεί η αντίληψη ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχουν ευκαιρίες διάφορες από αυτές που προσφέρεται να βρουν στο εξωτερικό. Ακόμα και οι νέοι με υψηλά προσόντα και τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τον αυξημένο αριθμό τους που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν βρίσκουν θέσεις που να ανταγωνίζονται την αξία τους. Ο Γούλας τονίζει ότι το πρόβλημα αφορά τη ζήτηση θέσεων εργασίας, οι οποίες δεν υπάρχουν και αναρωτιέται πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημιουργία καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεων εργασίας.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων αφορά κυρίως τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού-επισιτισμού, που είναι χαμηλά αμειβόμενες. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν παράγουν προστιθέμενη αξία και οι μισθοί είναι κυρίως στο κατώτατο επίπεδο.
Αν και αναγνωρίζει τη βελτίωση στην απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, μέσω των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων στην παραγωγική διαδικασία. Προβληματίζεται για το μέλλον και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης.
Η ύπαρξη ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλά προσόντα δεν συμπίπτει με την αναγκαία αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος, που θα πρέπει να επενδύσει σε διάφορους κλάδους της οικονομίας προκειμένου να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές.
Εν ολίγοις, η αγορά εργασίας χρειάζεται ενίσχυση στη ζήτηση με στόχο να εξαλείψει τις αντιφάσεις που δημιουργούνται από τις υψηλές σπουδές των νέων και τις περιορισμένες ευκαιρίες που προκύπτουν. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατά την άποψη του Γούλα, θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδίο παραγωγής ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Πηγή: newsbomb.gr