Το κλιμάκιο, με τη συμμετοχή του καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας Χ. Ασημόπουλου και του καθηγητή Β. Ιωακειμίδη, είχε ως στόχο την καταγραφή και εκτίμηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινότητας. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, καθώς και με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ψυχικής υγείας, προέκυψε ότι οι κάτοικοι βιώνουν μια παρατεταμένη κατάσταση αγωνίας.
Οι κ. Ιωακειμίδης και Ασημόπουλος τόνισαν ότι τέτοιες μακροχρόνιες καταστάσεις ενδέχεται να εντείνουν την ψυχική πίεση και τον κίνδυνο ψυχικών επιπτώσεων. Όπως εξήγησαν, μπορεί περίπου το 10-15% του πληθυσμού να διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από μια φυσική καταστροφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις προκαλούν διαρκή αβεβαιότητα, χωρίς να έχει σημειωθεί ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός, κάτι που οδηγεί τους κατοίκους σε άγχη και ανησυχίες.
Ενδεικτικό της κούρασης είναι ότι αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να ζήσουν έναν ισχυρότερο σεισμό για να τελειώσει η καθημερινή πίεση. Αυτή η παρατεταμένη ανασφάλεια είναι πρωτοφανής και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι και να αναπτύξουν ψυχικά προβλήματα. Ο κ. Ασημόπουλος αναφέρεται στην ανάγκη να διαχειριστούν τις ανάγκες τοπικών πληθυσμών με ευαισθησία και προσοχή.
Η κατάσταση των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, είναι επίσης κρίσιμη. Καταγράφηκαν 250 άτομα ως δυνητικά ευάλωτα, γεγονός που απαιτεί ειδική φροντίδα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, πολλοί ηλικιωμένοι επιθυμούν να παραμείνουν στο νησί, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές.
Αναφορικά με τους μετανάστες στη Σαντορίνη, υπάρχει ανησυχία για τη μη καταγραφή τους και την έλλειψη επικοινωνίας. Οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στις ιδιαιτερότητες αυτών των ομάδων.
Συμπερασματικά, η ψυχοκοινωνική στήριξη είναι απολύτως απαραίτητη για τους κατοίκους της Σαντορίνης. Το κλιμάκιο προτείνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, που περιλαμβάνει προληπτικές και θεραπευτικές δράσεις, ώστε να συμβάλλει στην ανακούφιση των προβλημάτων και στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των κατοίκων. Πηγή: newsbomb.gr