Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, αναδεικνύεται η ανάγκη για την καλή κατάσταση και τον εξοπλισμό των καταφυγίων στην Αθήνα, τα οποία συνολικά απαριθμούνται σε πολλές περιοχές. Από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν αντιαεροπορικά καταφύγια στους λόφους του Λυκαβηττού, του Αρδηττού και σε περιοχές όπως η Κυψέλη και η Γλυφάδα. Τα καταφύγια αυτά, αν και στα περισσότερα σημεία τους δεν έχουν επισκευαστεί, φέρουν τα σημάδια μιας εποχής και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως χώροι μνήμης.
Το καταφύγιο του Λυκαβηττού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1936 και εκτείνεται σε βάθος 100 μέτρων, με δύο εισόδους και σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εποχή του. Έχει χρησιμοποιηθεί τόσο κατά την Γερμανική κατοχή όσο και μετά την απελευθέρωση, και η κατάστασή του είναι πιο καλή από άλλα εγκαταλειμμένα καταφύγια.
Αξιοσημείωτο είναι και το υπόγειο καταφύγιο της Καστέλας, το οποίο αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαίνον κομμάτι της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Όσο για τα καταφύγια που βρίσκονται στη Βούλα και τη Γλυφάδα, αυτά φέρουν επίσης την υπογραφή της εποχής, με ενδείξεις κρατικής χρήσης στο παρελθόν και ελάχιστη ή καθόλου συντήρηση σήμερα.
Αυτά τα διατηρημένα καταφύγια είναι σίγουρα παραδείγματα της στρατηγικής ασφάλειας της χώρας και της ιστορίας της, εκφράζοντας τη μνήμη και την εμπειρία από μια περίοδο πολεμικών συγκρούσεων και αναταραχών.
Πηγή: newsbomb.gr