Δεδομένου αυτού του φαινομένου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί πως η σεισμική ησυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να μας καθησυχάζει. Καθώς ανέφερε, «Την έννοια της σεισμικής ησυχίας τη συνθέτει ο αριθμός των σεισμών άνω των 6 Ρίχτερ που εκδηλώνονται στη διάρκεια ενός έτους». Αντίθετα, την τριετία 2019-2021 είχαν καταγραφεί έξι ισχυροί σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι αυτός της Σάμου, ο οποίος σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 και είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ, προκαλώντας τον θάνατο δύο παιδιών.
Σημαντική αναφορά γίνεται σχετικά με το Άγιο Όρος, το οποίο βιώνει σεισμική έξαρση το 2024. Αν και οι σεισμοί στην περιοχή είναι μικρού μεγέθους, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.100 δονήσεις από τις αρχές Ιουνίου. Όπως σημειώνει ο Παπαδόπουλος, «εκτιμώ ότι αν εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός, δεν θα υπερβαίνει τα 5,5 Ρίχτερ», ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς η περιοχή είναι αγνώστου σεισμικού παρελθόντος.
Αναφορικά με την πρωτεύουσα, οι σεισμοί μεγέθους 2,3 και 2,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Αττική κρίνονται αμελητέοι από τους επιστήμονες και θα είχαν περάσει απαρατήρητοι αν δεν συνέβαιναν σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Πηγή: newsbomb.gr