Ο τραχανάς βρίσκεται στην 22η θέση της λίστας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που μοιάζει με ζυμαρικά και αποτελείται από μικρούς χοντρούς κόκκους, κατασκευασμένους από τον συνδυασμό σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γάλα και ξινόγαλα. Θεωρείται ότι έχει αρχαίες ρίζες και η παραδοσιακή του προετοιμασία ξεκίνησε ως μέσο συντήρησης του γάλακτος σε εποχές προ του ψυγείου.
Ο γλυκός και ο ξινός τραχανάς είναι δύο κύριες ποικιλίες του προϊόντος, ανάλογα με το γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται με ξινόγαλα, γιαούρτι ή βουτυρόγαλα, ενώ ο γλυκός περιλαμβάνει πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.
Στην 31η θέση της λίστας βρίσκονται οι χυλοπίτες, μια παραδοσιακή ποικιλία ζυμαρικών από την Κρήτη. Οι χυλοπίτες φτιάχνονται συνήθως στο χέρι, συνδυάζοντας αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και λίγο αλάτι. Αφού παρασκευαστούν, τα ζυμαρικά κόβονται σε λωρίδες ή ορθογώνια και στεγνώνουν στον ήλιο.
Τα ζυμαρικά αυτά είναι γνωστά και ως χυλοπίτες ή χιλοπίτες και αποθηκεύονται σε λευκά σακουλάκια για χρήση το χειμώνα. Σερβίρονται συχνά με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: newsbomb.gr