Η έρευνα για την αιτία θανάτου των πουλιών ξεκίνησε όταν οι δορυφορικοί πομποί που έφεραν η μητέρα και ο θηλυκός νεοσσός έδειχναν σταθερές θέσεις για παρατεταμένο διάστημα. Ένας συναγερμός σήμανε, και μεικτό κλιμάκιο που αποτελούνταν από ειδικές μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, επιστήμονες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και εκπροσώπους του Δασαρχείου Ξάνθης, επιχείρησαν για τον εντοπισμό των πουλιών.
Οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη των νεκρών χρυσαετών, οι οποίοι παρουσίαζαν εμφανή σημάδια δηλητηρίασης. Πλησίον τους βρέθηκαν υπολείμματα ενός μέσου μεγέθους σαρκοφάγου θηλαστικού, το οποίο πιθανότατα το είχαν μεταφέρει τα πουλιά από μακριά για τροφή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το θηλαστικό είχε προηγουμένως καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα, γεγονός που οδήγησε στη δευτερογενή δηλητηρίαση των χρυσαετών.
Τα δείγματα συλλέχθηκαν και θα αποσταλούν για νεκροψία και τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου των αρπακτικών. Οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν άλλα πιθανώς θύματα ή δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προτρέπει για δράσεις κατά της δηλητηρίασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι “η ανοχή είναι ενοχή” και ότι είναι στο χέρι όλων να συμβάλλουν στην προστασία της υπαίθρου.
Πηγή: newsbomb.gr