Η συμφωνία αυτή εστιάζει κυρίως σε ενεργειακά έργα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο και στόχο έχει την ενίσχυση της ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή. Αναφέρεται ότι περιλαμβάνει ένα έργο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας.
Η Τουρκία βλέπει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως απειλή για τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και ανησυχεί ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθούν να μονοπωλήσουν την περιφερειακή ενεργειακή αγορά. Η Άγκυρα σχεδιάζει να ενισχύσει τις διπλωματικές και οικονομικές της κινήσεις για να διαφυλάξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Επιπλέον, πηγές ασφαλείας επισημαίνουν ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ, η πιθανή αντίδραση της Τουρκίας έχει δημιουργήσει ανησυχία στην Ελλάδα και το Ισραήλ.
Εν τέλει, το περιστατικό της Κάσου αναδεικνύει την πραγματικότητα ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει μια φαινομενικά ήπια περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συγκρούσεις γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα παραμένουν εύφλεκτες.
Πηγή: newsbomb.gr