Τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη διαχείριση του βάρους απευθύνονται σε υπέρβαρους (ΒΜΙ≥27) ή παχύσαρκους (ΒΜ≥30) ασθενείς, οι οποίοι έχουν άλλες επιπλέον διαταραχές υγείας που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος, όπως υπέρταση και καρδιοπάθειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί γι’ αυτό το σκοπό δεν έχουν αξιολογηθεί για χρήση σε νοσογόνες καταστάσεις.
Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η διαφήμιση και η προώθηση αυτών των φαρμάκων προς το κοινό απαγορεύεται, καθώς είναι συνταγογραφούμενα. Μόνο οι ιατρικοί επισκέπτες επιτρέπεται να παρέχουν πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες και ελέγχους.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κάθε φαρμάκου είναι προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που παρέχει συνεχώς ενημερωμένα δεδομένα και αναφορές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων.
Αξιολογώντας τις κλινικές δοκιμές για τα ενέσιμα αντιδιαβητικά φάρμακα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, και δεν αποκλείεται η σύνδεσή τους με κακοήθειες στον θυρεοειδή και το πάγκρεας. Έτσι, η συνταγογράφηση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά, με μελέτη των κινδύνων και των εναλλακτικών λύσεων.
Ο ΕΟΦ ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη σε έγκυρες πηγές για την ενημέρωση σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και σημειώνει ότι η σωστή χρήση των φαρμάκων είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Πηγή: newsbomb.gr