Η κατανάλωση γιαουρτιού και η συσχέτισή της με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η κατανάλωση γιαουρτιού και η συσχέτισή της με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η κατανάλωση γιαουρτιού για μακροχρόνια περίοδο φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Mass General Brigham και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes».

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες γυναίκες νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια, απαντώντας σε επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις ασθένειές τους. Επιπλέον, αναλύθηκαν δείγματα ιστών από συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Από την ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, εκ των οποίων σε 1.121 υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του βακτηρίου Bifidobacterium. Διαπιστώθηκε ότι το 31% των περιπτώσεων ήταν θετικές στο συγκεκριμένο βακτήριο, που είναι ένα από τα κύρια προβιοτικά στελέχη στο γιαούρτι, ενώ το 69% ήταν αρνητικές. Η κλινική σημασία της αφθονίας του Bifidobacterium στον καρκίνο του παχέος εντέρου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

Αν και οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ γενικής κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, εντούτοις εντόπισαν μια σημαντική διασύνδεση σε όσους είχαν όγκους θετικούς στο Bifidobacterium, με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για εκείνους που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα. Το μειωμένο αυτό ποσοστό περιορίζεται σε καρκίνους του παχέος εντέρου που εντοπίζονται στο εγγύς τμήμα του εντέρου.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η συνεχής κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη βλαβερών μικροβίων και να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο εγγύς τμήμα του παχέος εντέρου. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη διαμόρφωση πιο σαφών συμπερασμάτων.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top