Αντιμετώπιση των Κυκλώνων στην Ελλάδα και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης

Αντιμετώπιση των Κυκλώνων στην Ελλάδα και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης
Μια πρόσφατη ανησυχητική δήλωση προήλθε από τον Κώστα Συνολάκη, ο οποίος είναι καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Ο Συνολάκης σχολίασε πρόσφατα επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες, ενόψει του κυκλώνα Μίλτον που έχει αφήσει καταστροφές σε περιοχές όπως η Φλόριντα.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ότι έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς έχει οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα και ένταση ακραίων φαινομένων. Το πιο ανησυχητικό είναι πως η θερμοκρασία στον κόλπο του Μεξικού έχει φτάσει κοντά στους 30 βαθμούς, προκαλώντας έξαρση των κυκλώνων, όπως ο Μίλτον. Ο θερμός θαλάσσιος νερό παρέχει υψηλότερη ενέργεια στους τυφώνες, ενισχύοντας τις βροχοπτώσεις και τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα εμφάνισης αντίστοιχων φαινομένων στη Μεσόγειο, ο Συνολάκης αναφέρθηκε στον κυκλώνα Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα και επεσήμανε ότι εάν η θερμοκρασία της θάλασσας συνεχίσει να αυξάνεται, τότε υπάρχει πιθανότητα να συμβούν πιο ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και κυκλώνες μεγαλύτερης κατηγορίας. Παρά τις δυσκολίες προβλέψεων, υπογράμμισε ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στη χώρα μας στο μέλλον.

Αναφορικά με την πρόσφατη κατάσταση στη Φλόριντα, επισημάνθηκε η σημασία των προληπτικών μέτρων, όπως η μαζική εκκένωση περιοχών, που έγινε για την προστασία του πληθυσμού. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η τεχνολογία που θα μπορούσε να καθορίσει με ακρίβεια τις περιοχές που θα πληγούν όταν ένας κυκλώνας φτάσει σε στεριά.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top